Omgeving & Historie

In de oudste oorkonden heet ons landgoed Havezathe Groot Vethuusen, tegenwoordig: Groot Vethuizen. Deze omgeving kent een rijke historie waar we u graag over vertellen op deze pagina.

Voor ieder wat wils, daar is deze omgeving uitermate geschikt voor. Wandelen en fietsen naar bijvoorbeeld het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst. Daar vindt u o.a. het Dickensmuseum. Kijk in Doesburg waar Abraham de mosterd haalt. Struin rond op de boekenmarkten in Bredevoort.

Sport binnen bij Aerofitt in Didam of scheur over de geweldige MTB route in het Montferlandse bos. Kabelwaterskieën op Stroombroek, overdekt winkelen in Oberhausen. Naar de film in Doetinchem, theater in het Bargse Huus of toch schotsgolfen of echt golfen. Touren met de scooter of een echte huifkar. Ontspannen in een sauna, proef de wijnen van de Achterhoekse wijngaard of kom in contact met de natuur: zoals paardrijden, flora en fauna en het boerenleven.

Meer weten? Bekijk de website van de VVV of informeer bij een van onze medewerkers. Wij wensen u een prettig verblijf!

Lekker Doetinchem

Doetinchem is een stad met een uniek, eigen karakter. Het is lekker vertoeven in Doetinchem! Doetinchem is een stad waar mensen samenkomen:

Voor de weekmarkt. Doetinchem heeft de grootste weekmarkt in de regio.

Voor de horeca. De Grutstraat is het uitgaanscentrum voor de regio.

Voor het brede culturele aanbod. Het Amphion theater is het grootste theater in de omgeving en is in de laatste vier jaar twee keer uitgeroepen tot het beste theater van Nederland.

Of om één van onze vele evenementen te bezoeken. Doetinchem staat bekend om haar vele toonaangevende evenementen.

 

Bezoek de stad en ontdek dat Doetinchem niet voor niets de hotspot van de Achterhoek is!

Bezoek de website van Lekker Doetinchem

Fietsroute 370759 - Op ontdekking in Montferland

Plan een wandel- of fietsroute naar/vanaf ons

Fietsroute 141136 - Via Zeddam naar Doetinchem

Kastelen in de regio

Wie een bezoek brengt aan het stadje ‘s-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Lopend door de stad ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. Zeker het bezoeken waard!

 

De VVV van Montferland heeft een paar kastelen en landhuizen gebundeld op haar website.

Bezoek de website van de VVV

Groot Vethuizen

In de oudste oorkonden heet dit goed “havezathe Groot Vethusen”, Groot Vethuizen nu. In het jaar 1179 heeft Radbode de II, heer van den Bergh, mee geholpen om het klooster Bethlehem bij Doetinchem te bouwen en dit Stift met verschillende goederen en grondpercelen begiftigd.

Uit een oorkonde bewaard gebleven uit het jaar 1234 komen verschillende plaatsnamen voor ook Groot Vethusen. Paus Gregorius IX, die het klooster in bescherming neemt wanneer het land onder interverdict ligt- de pauselijke kerkban, waarbij de toediening van de sacramenten, het opdragen van de mis e.d. verboden zijn- stille dienst te vieren.

Zulk een, door het Stift gewijde plaats kan gelokaliseerd worden op de plaats waar nu Groot Vethuizen staat. Hier werd een Uithof gesticht door het Klooster Bethlehem. In de Middeleeuwen werden talloze Uithoven gesticht op een afgelegen grondbezit van een landbouwvoerend klooster, bestemd voor lekebroeders die zich met enkele kloosterpriesters gingen toeleggen op landbouw en veeteelt. De nu gedempte grachten rondom de boerderij wijzen er nog op dat de daar gelegen Uithof versterkt en afgesloten was. ( Pas begin 1900 zijn de grachten gedempt en de ophaalbrug weggehaald). In één van de voormalige grachten werd nog een stenen poortfundering aangetroffen. Het was niet altijd gemakkelijk om onder de conversen, die de kloostergeloften niet hoefden af te leggen, de orde te handhaven. Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak dat de Uithof in latere jaren werd opgeheven.

Maar in het jaar 1583 vestigen zich weer monniken uit het Klooster Bethlehem, al was het dan tijdelijk, op Groot Vethuizen. Tijdens de 80-jarige oorlog werd het Klooster Bethlehem grotendeels verwoest.

Het is graaf Willem de IV, zwager van Prins Willem van Oranje die in 1583 bemiddeld bij de evacuatie van priesters uit Bethlehem naar de Uithof. Als een bijzonderheid willen we nog vermelden dat in 1880 Groot Vethuizen of “het Bolheimergoed” eigendom was van een Hollandse priester, die in Amerika werkte ( van Loon).

In 1884 koopt Johannes Kersjes, geboren op de Kersjes-boerderij , “Het Hof te Braamt” Groot Vethuizen van deze priester. En zal de familie Kersjes tot 1976 op deze boerderij wonen en deze familie zal er dan 92 jaar wonen. (Met dank aan Klaas Sijbranda, 1960 Graafschap-Bode ) In 1976 verkoopt F. Kersjes – Buschgens, weduwe van Herman Kersjes (1975) de boerderij en de landerijen aan André Leyzer. Hij verkoopt de boerderij met opstallen en erf en boomgaard door aan Gerrit Kock.

In 2008 verkoopt de heer Kock de boerderij aan de heer R. Wijnands, eigenaar Hotel “Carpe Diem”in Zeddam. Hij verplaatst zijn Hotel naar Groot Vethuizen.